Welke aspecten spelen een grote rol bij de studiekeuze?

carin.compaan • 11 juli 2023

Welke aspecten spelen een rol bij het maken van een studiekeuze?

Hieronder 5 aspecten die een rol spelen in het hedendaagse keuzeproces.

studiekeuze-hulp

Het studiekeuzeproces is een onderwerp dat veel aandacht krijgt vanwege de uitdagingen die de huidige generatie tegenkomt bij het nemen van belangrijke beslissingen in hun leven. Hier zijn enkele relevante aspecten van het keuzeproces voor jongeren.

  1. Overvloed aan keuzes: jongeren groeien op in een tijdperk van overvloedige keuzemogelijkheden, zowel op het gebied van opleidingen, carrières, levensstijlen en persoonlijke ontwikkeling. Deze overvloed aan keuzes kan leiden tot keuzestress en het moeilijk maken om de juiste beslissingen te nemen.
  2. Work-life balans: deze generatie hecht vaak veel waarde aan een goede balans tussen werk en privéleven. Ze zoeken naar carrièremogelijkheden die flexibiliteit, autonomie en de mogelijkheid bieden om hun persoonlijke passies en interesses na te streven.
  3. Authenticiteit en betekenisvol werk: de jeugd streeft naar werk dat voor hen betekenisvol is en aansluit bij hun persoonlijke waarden en overtuigingen. Ze zijn vaak op zoek naar een carrière waarin ze een positieve impact kunnen maken en bijdragen aan de maatschappij.
  4. Ongoing ontwikkeling: vandaag de dag zijn we meer gericht op voortdurende persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is belangrijk om je steeds aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt en zodoende nieuwe vaardigheden te verwerven en jezelf te blijven ontwikkelen.
  5. Mentorschap en begeleiding : Tegenwoordig waarderen we begeleiding en mentorschap bij het nemen van belangrijke beslissingen. Jongeren vinden het prettig om te sparren met een loopbaancoach en zodoende een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Het begrijpen van bovengenoemde aspecten kan helpen bij het ontwikkelen van ondersteuning in het studiekeuzeproces. Heb jij ondersteuning nodig bij je studiekeuze?

door carin.compaan 29 januari 2025
Van keuze naar kans: Haal alles uit je tussenjaar en kies bewust je studie! Een tussenjaar nemen: het klinkt als een droom. Een jaar lang geen studieboeken, geen tentamens, maar tijd om jezelf te ontdekken en de wereld te verkennen. Toch kan een tussenjaar ook een valkuil zijn. Voor je het weet is de tijd voorbij, en sta je weer op hetzelfde punt: zonder duidelijke studiekeuze. Hoe voorkom je dat je tussenjaar als zand door je vingers glipt? De sleutel ligt in een bewuste aanpak. Door studiekeuzecoaching te combineren met je tussenjaar, zorg je ervoor dat je niet alleen geniet van je vrijheid, maar ook actief werkt aan je toekomst. Want een tussenjaar moet geen verloren jaar zijn, maar een kans om dichter bij jouw ideale studie en carrière te komen.
door carin.compaan 3 november 2023
Waardoor veranderen zo lastig is en coaching je kan helpen in een transformatie proces. Weerstand en motivatie bij veranderingen spelen hierin een hoofdrol. Inclusief bewustwording & tips.
door carin.compaan 13 juni 2023
Een goed CV maken. Hoe doe je dat? De kern van een goed CV is de match. Je CV dient aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert.
door Carin Compaan 8 juli 2022
Zit jij op dit moment op de juiste plek?
door carin.compaan 1 september 2021
Wil jij heel graag die nieuwe baan? Besteed dan aandacht aan je CV ! Je CV is meer dan een opsomming van je werkervaring. Als het goed is geeft het een beeld van jou als persoon en is het geschreven met toekomstperspectief. Weet jij welke kant je op zou willen? Dan benadruk je dat in je profieltekst. Je geeft aan welke koers je wilt gaan varen. En wat je motiveert om dat te doen. Wil jij bijvoorbeeld in de zorg gaan werken dan geef je aan wat jouw bijdrage zou kunnen zijn in de zorg. Dus wat heb jij persoonlijk te brengen? En daarnaast geef je aan waarom je deze kant op zou willen. Veel sollicitanten zien een curriculum vitae als een statisch overzicht. Dan mis je echter snel de match. Helemaal wanneer je een switch van werk wilt maken! Een competentiegericht CV maken Weet jij wat je competenties zijn? Wanneer je je CV goed wilt laten aansluiten op de functie waar je naartoe wilt dan ga je competentiegericht schrijven. Op deze manier laat je ook goed zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Je gaat die talenten benadrukken die nodig zijn in je nieuwe werk. Hoe pak je dat praktisch aan? Lees het profiel van de vacature goed door. Arceer de kwaliteiten die belangrijk zijn in de functie. Dit zijn de punten waar je de nadruk op gaat leggen in je CV. Mits je natuurlijk ook goed bent in die punten want we willen geen onzin verkopen. Stel je gaat solliciteren naar een baan in de zorg. Je zou dan het volgende lijstje kunnen toevoegen indien het bij je past: empathisch dienstverlenend integer sociaal Vervolgens ga je bij je werkervaring op taakniveau ook maatwerk leveren. De taken die je toelicht zijn dus gekoppeld aan de kwaliteiten die je nodig hebt in je toekomstige werk. Je gaat op zoek naar aanknopingspunten tussen je ervaring en de gewenste richting. Hierdoor zal de werkgever de match eerder zien en heb je meer kans om je sollicitatie te mogen toelichten in een gesprek. Daarnaast laat je jezelf heel duidelijk zien. Want je bent een bundel competenties en niet je laatste functie! Wanneer je het lastig vindt om je persoonlijke competenties in beeld te brengen dan kun je de hulp inschakelen van een loopbaancoach : Boost je CV Wel of niet een foto op je CV? Bij twijfel gewoon doen! Met een foto op je CV geef je een extra beeld van jezelf. Zorg dat je een professionele foto toevoegt. Dus geen vakantiekiekje met een zonnebril op. Er is vastgesteld dat een foto beter werkt indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet: Kijk recht in de camera vriendelijke blik rustige achtergrond
door Carin Compaan 17 april 2021
Wil jij een bewuste studiekeuze maken?
Meer posts
Share by: